In Beverwijk en Heemskerk wonen tussen 2.500 en 4.500 jonge mantelzorgers.

Ben jij jong en help je thuis mee met de zorg voor een ziek familielid? Dan ben je een jonge mantelzorger. Zoals Jaylinn (12):

“Mijn moeder raakt snel in paniek. Ze durft niet naar buiten. Daarom moet ik boodschappen doen. Natuurlijk baal ik soms echt, maar ja, het is niet anders.”

Mantelzorgen kan inderdaad lastig zijn om dat te combineren met school/studie, je vrienden en je hobby. Mo (16) moet altijd met zijn vader mee naar artsen om een gesprek voor hem te vertalen.

Mijn vader moet best vaak naar de dokter. Ik probeer de afspraken na schooltijd te plannen. Anders moet ik toestemming vragen aan school en dat doe ik liever niet.”

We(l)doen ondersteunt jonge mantelzorgers, met advies en hulp. Bel of mail ons voor het maken van een afspraak. Ook kun je ons tegenkomen op scholen waar we gastlessen geven. Dat maakte Bente (14 jaar) mee:

“Mijn moeder is chronisch ziek en mijn vader zorgt voor haar. Maar hij werkt ook elke dag. Daarom moet ik elke dag meehelpen in het huishouden. Ik kan dus niet vaak met vrienden buitenshuis afspreken. Dat vinden zij niet leuk. Laatst heeft de mantelzorgconsulent een gastles op school gegeven. Sindsdien begrijpen mijn vrienden wat mantelzorgen is en dat ik geen spelbreker ben. Ik zie ze nu veel vaker omdat ze gewoon naar mijn huis komen om me gezelschap te houden.”

Je bent niet de enige jonge mantelzorger. Van elke tien jongeren is er eentje een mantelzorger. Waarschijnlijk weet je dat niet van elkaar. Jonge mantelzorgers praten namelijk niet graag met anderen over hun situatie. Dat is jammer, want juist het praten erover kan je veel opleveren. Anderen begrijpen jou dan beter en je kunt, als je dat wilt, gemakkelijker om hulp vragen. Meer tips vind je hier.

 

We(l)doen is een samenwerkingsverband van MaatjeZ/ViVa! Zorggroep, MEE & De Wering, Socius, Stichting Welzijn Beverwijk en Stichting Welschap Welzijn.

Send this to a friend