Kennis helpt.  Als u meer weet over de ziekte of beperking van diegene voor wie zorgt, begrijpt u zijn of haar reacties ook beter. Over dementie bijvoorbeeld kunt u hier meer lezen.

Zeg eens nee. U hoeft niet alles zelf te doen. Vraag eens of iemand anders de zorg van u kan overnemen. Heeft u daarbij hulp nodig, dan kunt u de mantelzorgconsulent raadplegen. Samen met u bekijken we de mogelijkheden van het eigen netwerk en wat professionele ondersteuning kan bieden.

Neem een adempauze. Door regelmatig te ontspannen kunt u uw mantelzorgtaken beter volhouden.  Even met een boek op de bank, een gezellig avondje met vrienden of een frisse neus halen buiten; zo’n adempauze is broodnodig. U kunt dan lekker uw hoofd leegmaken en energie opdoen.

Let op uzelf. Als u wegvalt als mantelzorger, dan heeft dat gevolgen voor het totale zorgproces. Let ook daarom goed op uzelf. Gaan uw mantelzorgtaken steeds zwaarder aanvoelen, grijp dan tijdig in. Wilt u daarover eens praten met de mantelzorgconsulent, dan kan natuurlijk.

Workshops. Er zijn trainingen en cursussen die u als mantelzorger kunnen helpen. We(l)doen heeft een overzicht van het aanbod in de regio. Kijk hier. Ook organiseren we elk jaar vier Themacafé’s voor mantelzorgers. Elke keer wordt er een ander thema behandeld. Bij het Themacafé kunt u andere mantelzorgers ontmoeten.

 

We(l)doen is een samenwerkingsverband van MaatjeZ/ViVa! Zorggroep, MEE & De Wering, Socius Maatschappelijk Dienstverleners , Stichting Welzijn Beverwijk en Stichting Welschap Welzijn.

Send this to a friend