In alle sectoren en op alle niveaus zijn er banen voor vrijwilligers. Er zijn dus talloze mogelijkheden om uw talenten in te zetten voor anderen. We hebben wat voorbeelden op een rijtje gezet:

Zorg & Welzijn. In deze sector is er een enorme diversiteit aan taken. Het varieert van het geven van praktische hulp tot intensieve begeleiding van mensen met een beperking. U kunt mensen die zorg nodig hebben ondersteunen door bijvoorbeeld samen boodschappen te doen of samen te wandelen. Maar ook de zorg- en welzijnorganisaties zijn blij met uw hulp bij hun activiteiten. Vrijwilliger Mia is elke donderdagochtend gastvrouw bij de koffieochtend in het wijkcentrum.

“De ouderen uit de buurt komen langs voor een praatje en een kopje koffie. Ze kletsen met elkaar, maar ook met mij. Ik hoor de mooiste verhalen. Het is er altijd gewoon gezellig.”

Sport & Recreatie. Is sport echt uw ding? Dan kunt u vrijwilliger worden bij diverse clubs en verenigingen. De mogelijkheden zijn legio. Denk aan zwemmen met mensen met een verstandelijke beperking, bardiensten draaien op de sportclub of helpen bij een evenement. Vrijwilliger Piet begeleidt pupillen op de voetbalclub:

“Ik ben een enorme voetballiefhebber. Vroeger trapte ik zelf graag een balletje. Nu train ik bij mijn oude voetbalclub de pupillen. Per week worden ze beter en dat is leuk om mee te maken. En, het trainen houdt mij lekker fit.”

Cultuur & Educatie. Vindt u het leuk om uw kennis over te dragen of op een andere manier in deze sector bezig te zijn? Er zijn veel organisaties die uw hulp goed kunnen gebruiken. Dat kan op verschillende manieren. Taallessen aan anderstaligen bijvoorbeeld of kooklessen voor jong en oud. Wellicht vindt u het leuk om kinderen te ondersteunen bij het lezen of aan digibeten computerlessen te geven. Vrijwilliger Pim geeft rondleidingen in een museum.

“Ik weet veel van de historie van mijn woonplaats. Die kennis gebruik ik in het museum. Ik verzorg daar de rondleidingen voor groepen. Een keer per week kan ik uitgebreid praten over mijn passie en dan heb ik nog toehoorders ook!”

Organisatie & Bestuur. Bent u thuis in beleidszaken, communicatie of financiën? Veel stichtingen en verenigingen zijn doorlopend op zoek naar vrijwillige versterking van hun bestuur. De functies zijn bijvoorbeeld penningmeester, secretaris of bestuurslid met een specialisme. Vrijwilliger Aisha combineert haar liefde voor paarden met haar communicatietalent:

“Bij de rijvereniging organiseer ik samen met andere bestuursleden allerlei wedstrijden en clinics. Ook maak ik flyers en plaats berichten op de website en op Facebook. Het is iedere keer weer een geweldige ervaring.”

Welk vrijwilligerswerk past bij u? We(l)doen kan u helpen om de juiste baan te vinden!

We(l)doen is een samenwerkingsverband van MaatjeZ/ViVa! Zorggroep, MEE & De Wering, Socius, Stichting Welzijn Beverwijk en Stichting Welschap Welzijn.

Send this to a friend